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VCES Woes – I 

 

Question: I am a service provider. I have not paid service tax to the tune of Rs.10 lakhs during the 

period from Oct 2007 to December 2012. Out of the said amount, I have paid an amount of Rs.2 

lakhs during January 2013. On 28.02.2013, a Voluntary Compliance Encouragement Scheme was 

introduced in the Budget 2013. Unaware of the details of the same, I have also paid an amount of 

Rs.3 lakhs during April 2013. I understand that the VCES has become effective from 10th May 2013, 

after the assent of the Hon’ble President of India, to the Finance Bill 2013. I have also paid another 

2 lakhs during June 2013.   I am yet to file any declaration under the VCES Scheme and I intend to 

file the same soon. How much of my tax dues can be declared under the scheme and I can get 

immunity from interest and penalty? 

Answers: 
 

(a) Rs.10 lakhs. 
 

(b) Rs. 8 lakhs. 
 

(c) Rs.5 lakhs. 
 

(d) Rs.3 lakhs. 
 

(e) None of the above. 
 

Though the status of payments made between 01.03.2013 to 10.05.2013 has not at all been 

clarified specifically in any of the CBEC Circulars, the following clarifications issued vide CBEC’s 

circular No. 174/9/2013 DT. 25.11.2013 is interpreted to conclude that only the amounts paid after 

10.05.2013 could be covered under the scheme and the amounts paid between 01.03.2013 and 

10.05.2013 would not get the benefits of the scheme. 

 

4 Whether the benefit of the 

Scheme shall be admissible in 

respect of any amount covered 

under the definition of �taxes 

dues', as defined in the Scheme, if 

paid by an assesses after the date 

of the Scheme coming into effect, 

(i.e., 10.5.2013), but before a 

declaration is filed 

Yes, benefit of the Scheme would be 

available if such amount is declared 

under the Scheme subsequently, along 

with the remaining tax dues, if any, 

provided that Cenvat credit has not been 

utilized for payment of such amount. 

 
Example: 

 
A person has tax dues of Rs 10 lakh. He 

makes a payment of Rs 2 lakh on 

15.5.2013, without making a declaration 

under VCES. He does not utilize Cenvat 

credit for paying this amount. 

Subsequently, he makes declaration 

under VCES on 1.7.2013. He may 

declare his tax dues as Rs 10 lakh. Rs 2 



 
 

 
 

  lakh paid before making the declaration 

will be considered as payment under 

VCES. 

 

 

But a careful reading of the above clarification would reveal that the same has not at all dealt with 

the status of payments made between 01.03.2013 to 10.05.2013. It has only dealt with the 

payments made after 10.05.2103 but before filing the declaration and holds that the same is entitled 

for the benefits of the scheme. It nowhere says specifically that the payments made between 

01.03.2013 and 10.05.2013 are not entitled for the benefits of the scheme. 

The term “tax dues” is defined in section 105 (e) of the Finance Act, 2013, as 
 

“tax dues” means the service tax due or payable under the Chapter or any other amount due or 

payable under section 73A thereof, for the period beginning from the 1st day of October, 2007 and 

ending on the 31st day of December, 2012 including a cess leviable thereon under any other Act for 

the time being in force, but not paid as on the 1st day of March, 2013. 

 

As per Section 106 (1) thereof, any person can declare his “tax dues” in accordance with various 

other provisions of the Act. If that be so, the “tax dues” in the above given example is Rs.8 lakhs, i.e. 

Rs.10 lakhs minus, Rs.2 lakhs paid in January 2013, which amount remains unpaid as on 

01.03.2013.   In other words, any amount paid between 01.03.2013. to 10.05.2013 is also entitled 

to be declared under the scheme. Hence, the answer to the above question should be Rs.8 lakhs. 

The above clarification of the CBEC cannot be interpreted to mean that the amounts paid between 

01.03.2013 to 10.05.2013 are also not eligible for declaration under VCES. 


